Kanjertraining
Bij de sociaal-emotionele ontwikkeling is het belangrijk dat een kind positief over zichzelf en over de ander leert denken. Dan is er een mooie basis gelegd voor sociale contacten. Dit willen we bereiken door gebruik te maken van de Kanjertraining. Bij de Kanjertraining krijgen kinderen handvatten hoe zij om kunnen gaan met sociale situaties; wat is handig en welk effect heeft jouw handelen op anderen? Door sociale situaties uit te spelen, krijgen kinderen handig gedrag aangeleerd. Hierdoor kunnen sociale interacties beter verlopen en kan er een prettige (werk)sfeer ontstaan. Dit heeft weer als gevolg dat kinderen zich beter kunnen concentreren in de klas, ze meer energie overhouden voor de cognitieve ontwikkeling en daardoor betere leerresultaten kunnen behalen.
De Kanjertraining probeert elk kind in te laten zien, dat het beter en prettiger is voor jezelf en voor een ander om je goed te gedragen! Tijdens de kanjertraining staan 5 afspraken centraal:
- We vertrouwen elkaar
- We helpen elkaar
- We werken samen
- We hebben plezier
- We doen mee
Binnen de Kanjertraining wordt gesproken over vier petten. Dit zijn verschillende manieren van reageren tijdens sociale situaties. 3 van deze manieren zijn niet handig gedrag, 1 manier is wel handig gedrag. Door sociale situaties na te spelen en hierover te praten met kinderen wil de Kanjertraining de handige manier van reageren aanleren:
-
- Tijger (witte pet)
Is gewoon zichzelf, te vertrouwen, vriendelijk en aanspreekbaar op gedrag. De tijger denkt goed over zichzelf en goed over de ander. - Konijn (gele pet)
Is te bang, vermijdend, faalangstig en stil. Het konijn denkt slecht over zichzelf en goed over een ander. - Aap (rode pet)
Is de grapjurk, een uitslover, meeloper en overschreeuwt zichzelf. De aap denkt niet goed over zichzelf, maar ook niet goed over een ander. - Pestvogel (zwarte pet)
Is de uitdager, bazig, sluit buiten en kan soms pesten. De pestvogel denkt goed over zichzelf, maar niet goed over een ander.
- Tijger (witte pet)