Trefwoord

Thema 2

Leren

Allereerst onze allerbeste wensen voor het jaar 2019. Een jaar waarin er voor uw kinderen weer een hoop te ontdekken en te leren is. ‘Leren’ is ook het Trefwoordthema in deze eerste drie weken van het nieuwe jaar.

Leren van het leven
Voor kinderen is leren nauw verbonden met naar school gaan. Maar ook buiten school, in het leven zelf valt er veel te leren. De steeds veranderende wereld om ons heen, nieuwe technieken en ervaringen brengen ons voortdurend tot leren.

Met dit thema willen we kinderen laten ontdekken dat we ook in het leven van alledag veel te leren hebben. De uitdrukking ‘door schade en schande wijs’, klinkt misschien wat negatief, maar helemaal onwaar is hij niet. Gelukkig kennen we ook de uitdrukking: ‘levenswijs’ en ‘ervaringsdeskundig’.

Leren draait niet altijd om het juiste antwoord. Door goede vragen te stellen word je wijzer. Wat betekent het dat je mag leren? Leren is ook vaak een kwestie van durven, van vallen en opstaan, van leren omgaan met teleurstellingen en groeien van je successen.

De kinderen stellen zich vragen: Wanneer leren we? Hoe leren we? Wat leren we? En misschien wel de allerbelangrijkste vraag: Van wie leren we?

In het leven leer je het meest van anderen.

Leren mens te zijn
In het domein van de levensbeschouwing is niet de vraag wat ik weet of wat ik kan het belangrijkst, maar de vraag: hoe leer ik mens te zijn?

We vertellen het verhaal van Johannes de Doper. Hij is voor veel mensen in die tijd een overtuigend leraar, omdat hij zelf zo eenvoudig en oprecht leeft. Hij leert de mensen: “Bedrieg niemand en leef zo rechtvaardig en eerlijk als je kunt”.

En Johannes leert de mensen dat na hem een nog grotere leraar komt: Jezus.

Jezus kan de mensen leren wat werkelijk en volledig ‘mens zijn’ is in de ogen van God. Dat is een levenslange puzzel, maar een hele mooie waarin je stukje bij beetje leert en wijzer wordt.